Tofu to produkt lubiany przez wiele osób, ponieważ można z nim zrobić właściwie wszystko. Jego smak jest neutralny, dlatego pasuje do wielu różnych dań. Co więcej, przejmuje szybko smak przypraw, których używamy. Może stanowić podstawę posiłku, zastępując porcję mięsa, lub być dodatkiem np. do sałatki. Najczęściej znaleźć możemy tofu naturalne [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
O ile osoby trenujące podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej zazwyczaj przyzwyczajone są do tego, że trzeba zrezygnować z pewnych form łakoci w diecie, na rzecz bardziej złożonych i niskoprzetworzonych pokarmów, o tyle osoby startujące po raz pierwszy z własną metamorfozą posiadają pewien problem z tym, co wybrać, aby zaspokoić chęć słodkiego [...]
Nie jest niczym odkrywczym, że białka nie brakuje w tradycyjnej żywności, ale kiedy się spieszysz i musisz zjeść coś na szybko, to odżywka białkowa jest świetnym rozwiązaniem. Wystarczy porcja białka w proszku zmiksowana z owocami lub płatkami, żeby uzyskać wartościowy posiłek. Choć na rynku dominuje białko serwatkowe i sojowe, to producenci [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
[...] mieć pełną kontrolę nad używanymi składnikami. Podsumowanie Kurczak z rożna to niezły wybór, kiedy mamy ochotę na zjedzenie czegoś kupnego od czasu do czasu. Jest bogaty w białko i składniki odżywcze i stanowi wygodną oraz niedrogą alternatywę dla mniej zdrowych dań typu fast food. Jeśli chcesz uniknąć spożycia niechcianych dodatków zawartych w [...]
[...] związki o funkcjach budulcowych i regulacyjnych, takie jak białka, peptydy czy aminokwasy. Znaczące ułatwienie w zaspokajaniu zapotrzebowania na substancje pochodzenia białkowego zapewniają odżywki białkowe, zwłaszcza kiedy są tak smaczne, że chce się powiedzieć „SZTOS”. Stanowią one świetne źródła aminokwasów niezbędnych, w tym BCAA [...]
Osoby aktywne doskonale znają uczucie nadmiernego napięcia mięśniowego. Niestety prowadzi to niekiedy do sięgania po środki przeciwbólowe, które nie do końca są dobrym wyborem. Na szczęście są zdrowsze alternatywy w postaci naturalnych środków. Kurkumina Kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza markery stanu zapalnego po [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
[...] dużą ilość białka. I wtedy spożycie białka może okazać się już niewystarczające. Na szczęście przemysł suplementacyjny dostarcza nam niezwykłe bogactwo odżywek wysokobiałkowych tak, że nawet „ketoweganie” znajdą przemyślane kompozycje białek pozwalające zapomnieć o brakach tego makroskładnika. Po odżywki wysokobiałkowe powinniśmy [...]
ALLNUTRITION Whey Protein jest odżywką wysokobiałkową, której głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej ilości białka, dostępnego w bardzo krótkim czasie od spożycia. To zadanie doskonale spełnia źródło białko wykorzystane w ALLNUTRITION Whey Protein - koncentrat białek serwatkowych (WPC), charakteryzujące się bardzo szybkim wchłanianiem i [...]
[...] pakowania, niestety ten rodzaj jaj bardzo rzadko można spotkać w sklepach. Klasa A to klasa spotykana zazwyczaj w sklepach, są świeże, skorupka nie powinna być popękana, a białko powinno być płynne i zbite, Klasa B to jajka tak zwanej drugiej klasy. Klasa C jajka te są przemysłowe, niesortowane, nie nadają się one do sprzedaży detalicznej. A [...]
Osoby aktywne i dbające o zdrową dietę, coraz chętniej sięgają po odżywki białkowe, aby poprawić wzrost mięśni, regenerację potreningową i ułatwić sobie utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Coraz częściej słyszymy o odżywkach białkowych w kontekście odchudzania się oraz utrzymania sprawności i zdrowia osób starszych.
Czy wiecie, które państwa uchodzą za najzdrowsze? Jednym ze wskaźników jest długowieczność i biorąc pod uwagę ten czynnik można wyróżnić pięć państw – Monako, Japonię, Singapur, Hiszpanię i Grecję. Co decyduje o tej niezwykłej długowieczności w tych krajach? Singapur Singapur jest kolejnym krajem obdarzonym długowiecznością – średnia długość [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]